Spijlbussen.nl

Spijlbus techniek => Motor => Topic gestart door: Sander op Juni 02, 2014, 18:08:00



Titel: Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Sander op Juni 02, 2014, 18:08:00
Hallo,

vele van jullie zullen vast een olietemperatuursensor in de bus hebben, dus ik heb een vraag.
Ik heb de volgende olietemperatuursensor van equus.

(http://www.conrad.nl/medias/global/ce/8000_8999/8400/8420/8421/842109_BB_01_FB.EPS_1000.jpg)

met de bijbehorende sensor.

Nu heb ik de sensor in het kokende water gelegd en hij geeft keurig 100 graden aan.
Als ik hem daarna in het carter van de motor schroef  en een stuk gaat rijden, blijft de temperatuur op de meter steeds onder de 50 graden.

Ik heb hierna nog een andere sensor geprobeerd van VDO en precies hetzelfde resultaat, ook 100 graden in kokend water en op  het moment dat hij in het carter wordt geschroefd, gaat hij niet hoger dan 50 graden.

Het carter heeft gewoon massa en de alle bedrading is gewoon hetzelfde als met het testen met kokend water.

Nu heb ik wel een verlaagd carter waar de sensor in zit, dus de olie blijft wel iets koeler als anders.
Maar als de meter na een uur rijden nog niet boven de 50 graden komt, klopt er iets niet.
Het carter heb ik op dat moment gemeten met een temperatuur laserpistool en geeft zo'n 80 graden aan.

Iemand tips? :-? :-? :-? :-? :-? :-?

groeten Sander


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: vwspijlbus op Juni 02, 2014, 18:27:00
Hoe reageert de leverancier op je bevinding?


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: JT1 op Juni 02, 2014, 18:58:37
Die vraagt waarschijnlijk ook naar het kokend water verhaal.

Ik zou hem op de plek van de oliedruksensor plaatsen, die zit gelijk in een oliekanaal. Heb ook wel eens gezien dat mensen een gat boren en vervolgens draad tappen op de plek van de voorste olieplunjer. Weet niet of een t-stukje misschien een oplossing brengt icm de oliedruksensor.


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Berrie120 op Juni 02, 2014, 19:34:55
Leg die temperatuur sensor eens in een bak kokendheet water, MET de motor draaiende.



Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Area51 op Juni 02, 2014, 19:48:10
Is de weerstand van de sensordraad naar de meter wel goed ? Vergeet niet dat je ruim 4 meter draad door/onder je bus door moet trekken.. de weerstand daarvan moet wel goed zijn


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Sander op Juni 02, 2014, 20:55:08
Hoe reageert de leverancier op je bevinding?

Nog geen contact opgenomen, zal morgen eens kijken of  het nodig is.

Leg die temperatuur sensor eens in een bak kokendheet water, MET de motor draaiende.

Beide sensoren (VDO en Equus) heb ik getest met kokend water en werken perfect, maar zodra ik hem in het carter schoef met een olietemp van +/- 60 graden, komt hij toch niet boven de 50 graden uit. Dus volgens mij maakt het in dit geval niet uit of de motor draait of niet, of zie ik iets over het hoofd?

Is de weerstand van de sensordraad naar de meter wel goed ? Vergeet niet dat je ruim 4 meter draad door/onder je bus door moet trekken.. de weerstand daarvan moet wel goed zijn
Ja, om te meten met kokend water heb ik de kabel iets verlengt, maar de sensor reageert goed op kokend water, dus zie ik eigenlijk geen problemen in mijn kabels. De kabel is minimaal 4 meter, ik denk wel een meter of 6.

En ik heb bij splits at the lake nog iemand gesproken, die had precies hetzelfde probleem.


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Nico op Juni 02, 2014, 21:13:27
Hoi Sander,

Ik heb inderdaad hetzelfde probleem, ik had je toen gesproken Ik ben er steeds niet mee verder gegaan.
Lekker met de bus gereden en banken opgeknapt. Nu lees ik jou bericht en ben ook weer getrggerd. Ik heb toen dit accessoire gemonteerd: Carterdeksel met olietemperatuur opnemer (VDO). Kijk maar eens bij paruzzi, voor meer uitleg. Dit werkt dus ook niet. Goeie hint van de leverancier, Ik ga nu maar eens bij Paruzzi informeren waarom dit bij mij niet werkt. Wellicht kennen zij het probleem.

Nico


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Sander op Juni 02, 2014, 21:28:36
Hoi Sander,

Ik heb inderdaad hetzelfde probleem, ik had je toen gesproken Ik ben er steeds niet mee verder gegaan.
Lekker met de bus gereden en banken opgeknapt. Nu lees ik jou bericht en ben ook weer getrggerd. Ik heb toen dit accessoire gemonteerd: Carterdeksel met olietemperatuur opnemer (VDO). Kijk maar eens bij paruzzi, voor meer uitleg. Dit werkt dus ook niet. Goeie hint van de leverancier, Ik ga nu maar eens bij Paruzzi informeren waarom dit bij mij niet werkt. Wellicht kennen zij het probleem.

Nico


He Nico,

Jou had ik gesproken ja.  :-D
nou,  ik ben erg benieuwd wat Paruzzi zegt dan.
Heb jij ook een verlaagd carter of niet? Zo niet, dan ligt het bij mij niet daaraan.
De oliecirculatie is natuurlijk lager in het onderste carter, dus duurt het langer voordat hij een temperatuur aangeeft, maar na zo'n 3 kwartier rijden, mag je toch wel een hogere temperatuur verwachten dan 50 graden.  :-? :-? :-)


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Nico op Juni 02, 2014, 22:03:37
Hoi Sander,

Ik heb een volkomen originele 34 PK motor uit '62.

Ik heb even wat opgedoken,
http://webwinkel.vdonl.nl/downloads/Downloads.aspx?id=nS8TQCYW8sVcPI2pKllgAw%3d%3d (http://webwinkel.vdonl.nl/downloads/Downloads.aspx?id=nS8TQCYW8sVcPI2pKllgAw%3d%3d)

Dit zijn alle specificaties van de VDO sensoren.

Ik heb een type B ,15 mm. Zie tabel 2. Ik heb met een ohm meter direct op de sensor in de motor gemeten en kom globaal aan  waarden tussen 1000 en 300 ohm. (20 en 50 graden) motor koud en op bedrijfs temperatuur. Mijn absolute conclusie de sensor gedraagt zich in de motor anders dan in een bak water. Ik heb zojuist paruzzi gemaild. Ik wil het NU ook wel eens weten.

Nico


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Sander op Juni 02, 2014, 22:39:27
 :occasion5: :icon_thumleft: :icon_thumleft: :icon_thumleft: :icon_thumleft:


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: VolksWouter op Juni 02, 2014, 22:57:44
Ik heb precies hetzelfde ervaren. Ik heb ook een VDO sensor en temperatuur meter in mijn bus.
De naald komt bij mij net voorbij de 50 graden.

Ik heb op mijn werk een CO tester met olie temperatuur dip stick en deze gaf op die plek in het carter 71 graden aan.

Mijn conclusie is dat het geen zin heeft om op die plek olie temperatuur te meten.


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Dennis op Juni 02, 2014, 23:21:56
Massa kabel na de sensor leggen?
Rijwindkoeling..?


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Berrie120 op Juni 03, 2014, 08:13:45
Dus volgens mij maakt het in dit geval niet uit of de motor draait of niet, of zie ik iets over het hoofd?

Ja, dynamo draait niet

Mijn conclusie is dat het geen zin heeft om op die plek olie temperatuur te meten.

En verderop wordt de olie dus ineens spontaan te heet?


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: VolksWouter op Juni 03, 2014, 11:13:41
Mijn conclusie is dat het geen zin heeft om op die plek olie temperatuur te meten.

En verderop wordt de olie dus ineens spontaan te heet?

Niet te heet maar er zit zeker 40 graden verschil tussen, het verschil word gemaakt door de druk en de hoeveelheid.


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Sander op Juni 03, 2014, 17:34:55
Wat is dan de beste/betrouwbaarste manier?
- Een peilstoksensor?
- Verdiept carter weghalen en dan via de carterplug?
- Naast de oliedruksensor meten?

Hoe hebben jullie het zitten?



Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: vwspijlbus op Juni 03, 2014, 17:42:26
Hoe hebben jullie het zitten?
M'n peilstoksensor werkt prima.


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Sander op Juni 03, 2014, 17:57:06
Hoe hebben jullie het zitten?
M'n peilstoksensor werkt prima.


de draden bij de V-snaar wordt als nadeel ervaren of valt dat in de werkelijkheid mee?


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: vwspijlbus op Juni 03, 2014, 20:17:51
't Wordt er idd met die draden niet mooier op. De functionaliteit om voorin een indicatie hebben van de motor olie temp weegt voor mij zwaarder.


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Split67 op Juni 03, 2014, 21:42:49
Het ziet er  niet mooi uit, maar meestal rij je toch met de klep dicht...  ::D

Ik rij er nu al een paar jaar mee, en werkt perfect. Vondt idd ook dat de draden dicht bij de v-snaar kwamen en heb de pijlstok lichtjes gebogen en gaat prima, nog nooit problemen mee gehad.


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Area51 op Juni 04, 2014, 11:03:29
Leg de sensor eens aan een extra (eigen) massadraad... ik denk nl dat slechte massa (het motorblok is van een giet alu legering, het extra carter zit dmv een papieren pakking daar weer onder gemonteerd) wel eens het probleem kan zijn.


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Airbus op Juni 04, 2014, 12:33:42
Ik heb ook een peilstok sensor, werkt perfect, maar door het gammel afsluiterje heb je altijd wat olie lekkage...


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: VolksWouter op Juni 04, 2014, 13:45:36
Leg de sensor eens aan een extra (eigen) massadraad... ik denk nl dat slechte massa (het motorblok is van een giet alu legering, het extra carter zit dmv een papieren pakking daar weer onder gemonteerd) wel eens het probleem kan zijn.

Heb ik gedaan maakt geen verschil. Nieuwe draad naar de meter getrokken buiten de auto om en de meter ook extern aan massa gelegd, het maakt allemaal niks uit.
De meter verdeling is tussen de 50 en 100 graden erg onduidelijk en als je dus maar 71 graden meet dan is de naald net 2mm uit de hoek gekomen.


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Sander op Juni 04, 2014, 19:31:48
Leg de sensor eens aan een extra (eigen) massadraad... ik denk nl dat slechte massa (het motorblok is van een giet alu legering, het extra carter zit dmv een papieren pakking daar weer onder gemonteerd) wel eens het probleem kan zijn.

Had ik gedaan, gelijk vanaf de accu tegen de buitenkant van de sensor aan gehouden, maar geen verschil helaas


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Sander op Juni 05, 2014, 20:57:29
Begrijp ik nu dat iedereen die de olietemperatuur meet een peilstoksensor heeft dan, of heet iemand anders nog oplossingen?

Stukje van Paruzzi:
VDO peilstok met temperatuur opnemer

De meest nauwkeurige plaats voor het meten van de olietemperatuur is midden in de olie. Naast het karterdeksel met temperatuur opnemer ( # 2162) kun je ook overwegen om je peilstok te vervangen voor deze peilstok die voorzien is van een temperatuur opnemer. Het voordeel: je meet precies in het midden dus zeer nauwkeurig en het nadeel: je zit altijd met draden aan je peilstok die makkelijk in de v-snaar terecht kunnen komen. De losse olietemperatuur opnemer is bedoeld voor VDO instrumenten maar kan eventueel ook dienen voor andere merken, controleer dan wel of je instrument de juiste temperatuur aangeeft door kokend water te meten, geeft de meter 100C aan dan is de combinatie meter en opnemer perfect. Gebruik je oude peilstok om de juiste insteekdiepte bepalen, deze is regelbaar gemaakt voor meerdere automerken. Zowel bruikbaar voor 6 als 12 volt. 


Maar in het carterdeksel moet dus ook kunnen, zeggen ze. Zal ze eens bellen morgen.... :-s :-s


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: vandijk op Juni 05, 2014, 21:35:30
Beste allemaal,

ik volg dit onderwerp want ik heb hetzelfde probleem. Onderschroefcarter met schroefdraad en daarin sensor. Alles geprobeerd om massa te leggen maar ho maar, geen waarde op de meter. In koken water gehangen en prima 100 graden.
Benieuwd of paruzzi het antwoord heeft. Anders toch maar peilstok met sensor aanschaffen.....



Begrijp ik nu dat iedereen die de olietemperatuur meet een peilstoksensor heeft dan, of heet iemand anders nog oplossingen?

Stukje van Paruzzi:
VDO peilstok met temperatuur opnemer

De meest nauwkeurige plaats voor het meten van de olietemperatuur is midden in de olie. Naast het karterdeksel met temperatuur opnemer ( # 2162) kun je ook overwegen om je peilstok te vervangen voor deze peilstok die voorzien is van een temperatuur opnemer. Het voordeel: je meet precies in het midden dus zeer nauwkeurig en het nadeel: je zit altijd met draden aan je peilstok die makkelijk in de v-snaar terecht kunnen komen. De losse olietemperatuur opnemer is bedoeld voor VDO instrumenten maar kan eventueel ook dienen voor andere merken, controleer dan wel of je instrument de juiste temperatuur aangeeft door kokend water te meten, geeft de meter 100C aan dan is de combinatie meter en opnemer perfect. Gebruik je oude peilstok om de juiste insteekdiepte bepalen, deze is regelbaar gemaakt voor meerdere automerken. Zowel bruikbaar voor 6 als 12 volt. 


Maar in het carterdeksel moet dus ook kunnen, zeggen ze. Zal ze eens bellen morgen.... :-s :-s



Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Sancho op Juni 05, 2014, 22:14:08
Al eens gemeten hoeveel volt er aan de peilstok aankomt?
Uit ervarin met een niet zo beste dynamo en verlies door het contactslot...
Weet ik dat wat minder volt makkelijk 15 graden uitlezing scheelt


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Ron op Juni 05, 2014, 23:10:52
Ik heb deze Temperaturgeber 150C VDO M16x1,5 van BAS (http://www.ahnendorp.com/VDO-Anzeigen-und-mehr/Temperaturgeber-150-C-VDO-M16x1-5.htmlin (http://www.ahnendorp.com/VDO-Anzeigen-und-mehr/Temperaturgeber-150-C-VDO-M16x1-5.htmlin)) in het carter, werkt perfect.


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Renka op Juni 06, 2014, 08:18:31
Ik heb em in de sandwichplaat zitten en dat bevalt uitstekend :-)  ( maar die hebben standaard bussen dus niet)


(http://farm7.staticflickr.com/6221/6343563444_d9f297e3db_z.jpg)




Titel: Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: VolksWouter op Juni 06, 2014, 10:57:11
Ik heb deze Temperaturgeber 150C VDO M16x1,5 van BAS ([url]http://www.ahnendorp.com/VDO-Anzeigen-und-mehr/Temperaturgeber-150-C-VDO-M16x1-5.htmlin[/url] ([url]http://www.ahnendorp.com/VDO-Anzeigen-und-mehr/Temperaturgeber-150-C-VDO-M16x1-5.htmlin[/url])) in het carter, werkt perfect.


Ron jouw sensor is een stuk langer dan die ik in mijn carter deksel hebt zitten.
(http://img.tapatalk.com/d/14/06/06/3are5ybu.jpg) (http://www.paruzzi.com/webwinkel/?zoektrefwoord=2162)

Wat geeft jouw meter aan bij warme motor?

En hebben jullie ook deze meter met deze schaalverdeling?
(http://img.tapatalk.com/d/14/06/06/bynuhy6e.jpg)


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Ron op Juni 06, 2014, 18:42:52
Ik heb ook een VDO meter tot max 150 gr.
Tot nu toe is mijn max.temp 110 gr.


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: VolksWouter op Juni 06, 2014, 18:56:13
Ik heb ook een VDO meter tot max 150 gr.
Tot nu toe is mijn max.temp 110 gr.

Wat voor draaddikte heb jij gebruikt?


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Ron op Juni 06, 2014, 20:39:34
Geen idee  :-(
Gewoon wat gepakt, zeker geen dikke draad.
Hierbij nog een foto. Is dus wel een typ 4 blok
(http://i60.tinypic.com/2093fao.jpg)


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: VolksWouter op Juni 08, 2014, 18:59:27
Dat is waarschijnlijk een originele plek om temperatuur te meten bij een type 4 motor.

Kennelijk heeft iedereen hier met een carter deksel sensor voor een type 1 motor hetzelfde probleem.


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Sander op Juni 08, 2014, 19:56:24
Verschillende leveranciers gebeld en niemand heeft nog een duidelijk antwoord.
- Volgens de ene moet het goed zijn, want dit wordt vaker toegepast?
- Een ander zegt dat het verdiepte carter de doorstroming belemmerd, waardoor hij waarschijnlijk niet boven de 50 graden komt.
- En de volgende zegt dat het bij een kever nooit een probleem is,  maar bij sommige bussen wel, wat ze niet kunnen verklaren.

Dus.....
Denk dat ik een testje moet doen met een los carter en dan hete olie erin gooien?
Iemand nog een oud verdiepte carter in de aanbieding?


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: VolksWouter op Juni 08, 2014, 20:38:12
Sander, ik zal mijn olie temperatuur meter los nemen en in de motorruimte aansluiten en dan kijken wat er gebeurt.


Titel: Re:
Bericht door: vintagevwshop op December 23, 2014, 07:01:54
Heb je zelf dat verlaagde carter geplaatst?
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de olie aanzuig niet verlengd is.
Dan blijft de olie daar helemaal onderin ook heel lang "koud/lauw" omdat er dsn amper circulatie is.


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: henk155 op December 23, 2014, 21:46:48
Blij dat ik dit topic tegenkom,begon al te twijfelen aan me zelf.
Dacht al dat ik de enige was die geen temp. sensor kon monteren.
Werkt bij mij ook nog altijd niet,zat eerst onderaan in het blok met extra carter.
En omdat niet lukte naar de oliedruksensor verplaatst maar ook daar werkt het niet.
Is bij mij op een alu blok,weet niet of dat dit verschil uitmaakt.

Henk!!!


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Renka op December 23, 2014, 23:45:05
Alu tussenblok? Met oringen ertussen? Maakt ie wel aarde?


Titel: Re:Olietemperatuursensor werkt niet.
Bericht door: Sander op December 24, 2014, 20:14:46
Nee, dat maakt niet uit verwacht ik. Ik heb inmiddels een peilstoksensor aangeschaft en deze zou wel moeten gaan werken.


SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal